Pseudoxiphophorus bimaculatus
(Heckel, 1848)
Pseudoxiphophorus bimaculatus ♂
Pseudoxiphophorus bimaculatus ♀
Pseudoxiphophorus bimaculatus ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Juan Carlos Merino
Geplaatst
27 oktober 2018
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Vrouwtjes tot 15 cm de mannetjes blijven ongeveer half zo groot.
Temperatuur
Tussen de 17 en 25°C, bij de lagere temperatuur plant de soort zich nauwelijks voort.
Verspreiding
Een groot verspreidingsgebied van de Río Nautla halverwege Mexico langs de Atlantische kust tot aan Guatemala, Belize en Honduras. DNA onderzoek laat zien dat tussen de populaties grote verschillen aanwezig zijn en dat het mogelijk niet altijd om dezelfde soort gaat. De populaties van deze soort moeten dan ook gescheiden worden gehouden. De soort is tegenwoordig ook op veel andere plaatsen door menselijk toedoen aanwezig.
Bijzonderheden
Een grote en forse levendbarende tandkarper. Deze robuuste soort kan alleen worden samengehouden met grote stevige andere soorten vissen. Ze kunnen agressief zijn en daarnaast maken kleine vissen geen schijn van kans bij deze rovers. Voor grote zwaarddragers of cichliden zijn ze echter prima gezelschap die de bovenste aquariumlagen bewonen.
Kweek
Voor de kweek kan het beste een vrouwtje apart worden gezet, een andere mogelijkheid is om in een aquarium met veel schuilplaatsen vaak te controleren of er jongen zijn geboren en deze zo snel mogelijk te verwijderen. De grote jongen kunnen meteen worden gevoerd met cyclops en gezeefde watervlooien. Ook klein diepvriesvoer wordt direct gegeten.
Voedsel
De volwassen dieren hebben veel dierlijk voedsel nodig, waarbij ook diepvriesvoer kan worden gegeven. Droogvoer kan ook worden gevoerd, maar is op de lange duur niet voldoende.
Overig
De soort is eenvoudig te houden en stelt verder niet veel eisen.

Hoewel Pseudoxiphophorus bimaculatus op het eerste gezicht nauwelijks kleur of tekening heeft, blijken ze bij een juiste lichtinval en nadere bestudering toch mooie kleuren en een subtiele tekening te hebben. Vooral de oplichtende schubben op de schouder vallen hierbij op. De brede rugvin maakt de soort extra aantrekkelijk.

Lange tijd werd de soort onder de naam Heterandria bimaculata gehouden en onder die naam is zij vaak te vinden in oude literatuur.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl