Xenotaenia resolanae
Turner, 1946
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
3 februari 2021
Nederlandse naam
Luipaard goodeïde
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
Mannetjes van 7 tot 9 cm, de vrouwtjes kunnen 3 cm groter worden.
Temperatuur
18-23°C. De soort heeft een hoge temperatuurtolerantie. Een koelere periode komt de gezondheid ten goede. Extreme temperaturen worden echter niet over een langere periode goed verdragen.
Aquarium
De verzorging van de luipaard goodeïde geeft meestal geen problemen. Een aquarium van minimaal honderd liter met enige stroming waarvan wekelijks een deel van het water wordt ververst is voldoende.
Verspreiding
Het verspreidingsgebied van luipaard goodeïde is beperkt tot de stroompjes en kleine rivieren in het Marabasco en Purificación stroomgebied. De populaties uit beide stroomgebieden verschillen van elkaar en moeten gescheiden worden gehouden. De kleine populaties zijn de laatste jaren stabiel en de eerdere afname die werd veroorzaakt door onder andere suikerriet fabrieken en menselijk en dierlijk afval lijkt gestopt. De soort wordt als kwetsbaar beschouwd. Op sommige plaatsen worden de rivieren gekanaliseerd, waardoor de vissen gedwongen worden zich terug te trekken in de kleine zijstroompjes. Dit is bijvoorbeeld bij de typelocatie de Río Resolana het geval.
Bijzonderheden
Xenotaenia resolanae is verwant aan Allodontichthys en Ilyodon en lijkt op een gedrongen vorm van de meer torpedovormige vissen uit die genera. Het lichaam is geelbruin van kleur en voorzien van donkere stippen. In de lengte bevindt zich een duidelijke donkere uit stippen bestaande band. Het oog is relatief groot. De tekening van de mannetjes is meer uitgesproken en in de staartvin hebben zij meer donkere tekening en een geelwitte band. Door de inkeping in de aarsvin (het andropodium) zijn de mannetjes al op jonge leeftijd van de vrouwtjes te onderscheiden.
Kweek
De kweek is wat lastiger als bij de meeste andere goodeïden. De grotere vissen hebben sterk de neiging om de pasgeboren jongen op te eten en het is dan ook lastig om een goed lopende groep met verschillende generaties op te bouwen. Mijn ervaring is dat ook in een goed beplant aquarium te weinig jongen overleven om een stabiele groep te krijgen. Het is noodzakelijk om af en toe een vrouwtje apart te zetten om voldoende jongen te krijgen. Hiervoor kan een aquarium van 40x25x25 worden gebruikt dat voorzien is van voldoende schuilplaatsen. Bij een kleiner aquarium is de kans groot dat de vrouwtjes door de stress hun jongen te vroeg werpen. Maximaal worden 20 jongen van ongeveer 15 mm groot geboren. Kenmerkend voor deze soort is dat de trophotaenia (voedselstreng) die vlak na de geboorte bij de jongen zichtbaar zijn, bij deze soort donker van kleur is. Bij alle andere soort zijn deze melkwit.
Voedsel
Ze hebben een voorkeur voor dierlijk voedsel, maar regelmatig vlokkenvoer is geen probleem.
Overig
Het genus Xenotaenia is monotypisch en X. resolanae is de enige soort in dit genus.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden buiten in de vijver worden gehouden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl