Xenotoca doadrioi
Domínguez- Domínguez, Bernal-Zuñiga & Piller, 2016
Xenotoca doadrioi ♂
Xenotoca doadrioi ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
17 mei 2020
Nederlandse naam
Goudband goodeïde.
Etymologie
De genusnaam Xenotoca betekent vreemde geboorte.
Grootte
6 cm.
Temperatuur
18-22°C.
Aquarium
Zie bijzonderheden.
Verspreiding
Deze goodeïde heeft een klein verspreidingsgebied in de regio Etzatlan in de Mexicaanse staat Jalisco. Ze leeft daar in zowel bronnen, stroompjes als bijna stilstaande modderige kanaaltjes. Een bekende in de hobby gehouden populatie is die van Granja Sahuaripa. Helaas is de soort daar na 2006 niet meer aangetroffen. In 2015 bleek deze locatie deels helemaal drooggevallen en voor de rest bewoond door de geïntroduceerde Pseudoxiphophorus bimaculatus.
Bijzonderheden
Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw werd deze vis voor het eerst ingevoerd. Ze werd gezien als een fraai gekleurde variëteit van de al jarenlang gehouden Xenotoca eiseni. Het meest opvallende verschil tussen de twee is de kenmerkende gouden dwarsband over het lichaam van de mannetjes. Het voor- en achterlichaam van de mannetjes is blauw van kleur en de staartwortel is rood gekleurd. De vrouwtjes hebben een duidelijk zichtbare drachtigheidsvlek en een marmer tekening. Ten opzichte van Xenotoca eiseni is deze soort kleurrijker en blijft ze kleiner.

De verzorging en kweek van Xenotoca doadrioi is over het algemeen niet moeilijk. Om ze goed te houden is een speciaal ingericht aquarium dat voorzien is van randbeplanting het beste. Hierin kunnen de jongen zich de eerste dagen na de geboorte verschuilen. Het beste komen ze tot hun recht als ze in een groep met verschillende leeftijden en grootte worden gehouden. Dan is het sparren tussen de mannetjes goed zichtbaar en hebben de vrouwtjes de mogelijkheid om een partner te kiezen.
Kweek
?
Voedsel
Het zijn omnivoren die alle voer graag nemen. Natuurlijk moet dit geen reden zijn om dan alleen maar droogvoer te geven; variatie is ook voor deze vissen op de lange termijn noodzakelijk.
Overig
Ook voor deze goodeïde geldt dat het noodzakelijk is om regelmatig water te verversen. Dit lijkt soms vreemd als je ziet in welke modderige en in onze ogen smerige vervuilde watertjes ze in het wild worden aangetroffen. In 2000 bezocht ik de vangplaats Granja Sahuaripa en in dit kleine onooglijke modderige slootje dat voor een groot gedeelte begroeid was met waterhyacint leefden zowel Xenotoca doadrioi als Xenotoca melanosoma en Allotoca cf maculata. Helaas komen op deze plek al geruime tijd geen goodeïden meer voor.
Vijver
Het is onbekend of deze soort ook gedurende de zomermaanden buiten in de vijver kan worden gehouden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl