Zoogoneticus tequila
Webb & Miller, 1998
Zoogoneticus tequila ♂
Zoogoneticus tequila ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Cok van Putten & Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
25 november 2020
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes worden ongeveer 5 cm lang, de mannetjes blijven iets kleiner.
Temperatuur
18 tot 22°C.
Aquarium
?
Verspreiding
Deze kleine goodeïde is alleen bekend van de bronnen van de Río Teuchitlan, die onderdeel uitmaken van het Río Ameca stroomgebied. Nadat de vis in de hobby was opgedoken, werd zij tot 2004 als uitgestorven beschouwd. In een kleine bron bleek echter nog een groep van deze vissen te leven. De universiteit van Morelia heeft een plek gevonden waar ze deze soort weer willen introduceren.
Bijzonderheden
Zoogoneticus tequila wordt al bijna 20 jaar in het aquarium gehouden en is een geschikte aquariumbewoner gebleken. Het zijn rustige vissen die zich niet agressief naar andere soorten gedragen. Schuilplaatsen waar de vissen zich terug kunnen trekken, zijn voor deze soort noodzakelijk.

Het is noodzakelijk om regelmatig een deel van het water te verversen, maar als dit eens een keer niet gebeurt, wordt het door de vissen goed doorstaan.
Kweek
De kweek is over het algemeen eenvoudig. Vrouwtjes kunnen op een leeftijd van 4 maanden al jongen werpen. De buik wordt dan telkens dikker en één à twee dagen voordat de jongen worden geboren trekken de vrouwtjes zich dicht bij de bodem terug tussen de planten. De eerste twee weken van hun leven houden de jongen zich op tussen de planten, daarna begeven ze zich in het open water tussen de grotere vissen. Indien er voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn, vormen de grotere vissen geen gevaar voor de jongen.
Voedsel
Alle soorten voer worden door deze soort gegeten.
Overig
Zoogoneticus tequila is een fraaie kleiner blijvende goodeïde die eenvoudig te houden en te kweken is. Het feit dat de soort in de natuur sterk wordt bedreigd, maakt het houden en verzorgen van deze soort van groot belang. Samenhouden met andere soorten uit het genus Zoogoneticus is niet mogelijk, omdat de kans dan groot is dat er hybriden kunnen ontstaan en bovendien zijn met name de vrouwtjes van de drie soorten uit dit genus niet van elkaar te onderscheiden.
Vijver
Het is onbekend of deze soort ook gedurende de zomermaanden buiten in de vijver kan worden gehouden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl