Allodontichthys tamazulae
TURNER, 1946
Allodontichthys tamazulae
Allodontichthys tamazulae Rio Tamazula ♂
Allodontichthys tamazulae Rio Tamazula ♂ & ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto's
Geplaatst
28 september 2019
Nederlandse naam
Tamazula goodeïde.
Grootte
Maximaal tot 10 cm.
Temperatuur
Van 14 tot 24°C. Een koele periode in de winter wordt goed verdragen. De voortplanting start bij een temperatuur vanaf 18°C. Een temperatuur boven de 22°C wordt slechts voor een kortere periode getolereerd.
Aquarium
De vissen komen het beste tot hun recht in een aquarium van 100 cm of langer waarin schuilplaatsen aanwezig zijn.
Verspreiding
Río Tuxpan in de Mexicaanse staten Jalisco en Colima. De bekendste populatie is afkomstig uit de Río Tamazula, waar de soort naar is vernoemd.
Bijzonderheden
Met zijn langerekt lichaam is de tamazula goodeïde aangepast aan het leven in snelstromend water. In zijn natuurlijke biotoop leven de vissen geïsoleerd onder stenen, maar in het aquarium kunnen ze prima in een groep worden gehouden. Op heb bruine lichaam bevindt zich een donkere bruine lengtestreep en een aantal iriserende schubben. Het kan voorkomen dat de volwassen exemplaren, en dan met name de mannetjes, zwarte vlekken op de rug en het achterlichaam krijgen.
Kweek
Bij een goede verzorging is de kweek geen probleem. De pasgeboren jongen hebben afhankelijk van de grote van het vrouwtje een lengte tussen de 1,5 en 2 cm. Grotere vrouwtjes werpen meer en kleinere jongen dan hun kleinere geslachtsgenoten. Het maximale aantal jongen ligt rond de 20. De jongen lopen het risico door de volwassen vissen opgegeten te worden en het is meestal raadzaam om ze apart op te fokken.
Voedsel
Het zijn echter carnivoren en het voedsel moet dan ook voor het grootste deel uit dierlijk materiaal bestaan. Vooral muggenlarven worden graag en veel gegeten. Diepvriesvoer voldoet prima. Het is belangrijk om attent te blijven op de hoeveelheid voer die wordt gegeven. Bij een lage temperatuur eten de dieren niet veel en het niet gegeten voer bederft snel.
Overig
Schoon en helder water is voor deze vissen noodzakelijk.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl