Carlhubbsia kidderi
Hubbs, 1936
Carlhubbsia kidderi ♂
Carlhubbsia kidderi ♂
Carlhubbsia kidderi ♂
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Leo van der Meer
Geplaatst
17 september 2018
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Mannetjes tot 3,5 cm en vrouwtjes tot 5 cm.
Temperatuur
Rond de 23°C.
Verspreiding
zowel in het zuidoosten van Mexico als in het aangrenzende deel van Guatemala.
Bijzonderheden
Carlhubbsia heeft een aparte vorm voor een levendbarende tandkarper, het lichaam heeft iets weg van een schuine kubus, ik vind dit visje een beetje de vorm van een schuine zoute drop hebben die wij vroeger als kind van onze ouders kregen. Op het lichaam heeft het mannetje 6 tot 12 verticale strepen, net achter de rugvin heeft het mannetje een zwarte verticale rugstreep, deze streep verschilt erg per mannetje, sommige mannetjes hebben enkel een zwarte punt met een gele vlek, terwijl andere mannetjes echt een zwarte streep achter op de rugvin hebben. Het gonopodium (geslachtsorgaan) van het mannetje is erg lang. De vrouwtjes zijn iets minder kleurrijk dan de mannetjes en missen de zwarte verticale strepen op het lichaam, ook wordt het vrouwtje groter dan de mannetjes. Het verschil tussen Carlhubbsia stuarti en Carlhubbsia kidderi zit hem vooral in de lichaamsbouw van het visje, C. stuarti is wat hoger van bouw dan C. kidderi. Verder lijken de zwarte verticale strepen duidelijker bij C. stuarti dan bij C. kidderi.
Kweek
Bij een goede verzorging is dit visje geen erg moeilijke kostganger en ze zorgt al gauw voor een nestje jonge visjes. Een worp ligt meestal tussen de 30 à 50 jongen per keer, die na een goede verzorging snel hun volledige grootte bereiken en op hun beurt weer voor nakomelingen zorgen, dus voor u het weet is uw aquarium zo vol dat u andere liefhebbers weer aan dit wat schuwe maar mooie visje kunt helpen.
Voedsel
Het zijn omnivoren die al het beschikbare kleinere voer eten. De volwassen vissen zijn echter carnivoren en het voedsel moet dan ook voor het grootste deel uit dierlijk materiaal bestaan. Vooral muggenlarven worden graag en veel gegeten. Diepvriesvoer voldoet ook prima. Het is belangrijk om attent te blijven op de hoeveelheid voer die wordt gegeven.
Overig
De soort is ook gevoelig voor ziekten. Op de lange termijn blijkt het houden en verzorgen lastig en komt het vaak voor dat succesvolle populaties weer verdwijnen. Het feit dat af en toe veel meer mannetjes dan vrouwtjes worden geboren, maakt het houden op de lange termijn lastiger.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl