Limia vittata
(Guichenot, 1853)
Limia vittata ♂ & ♀
Limia vittata ♂
Limia vittata ♀
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Juan Carlos Merino
Geplaatst
4 mei 2019
Nederlandse naam
Cubaanse Limia.
Grootte
Vrouwtjes tot 9 cm; de mannetjes blijven iets kleiner. Hiermee behoort de soort samen met Limia perugia tot de grootste Limia’s.
Temperatuur
Van 22 tot 27 °C.
Verspreiding
De soort komt voor op grote delen van Cuba en Isla de Juventud. De Cubaanse Limia leeft daar in zowel stilstaand als stromend water. Komt ook in brakwater voor.
Bijzonderheden
Qua kleur een variabele soort. In het aquarium treffen we vaak stammen aan met zwarte vlekken en in sommige gevallen ook nog mannetjes met blauwe of gouden kleuren op het lichaam. In de rug- en staartvin bevinden zich zwarte en gele vlekken. Helaas zijn de tegenwoordig gehouden vissen niet zo mooi gekleurd als de stammen die we ruim twintig jaar geleden hadden. Vooral de blauwe en gouden schubben ontbreken tegenwoordig. In de natuur zijn de meeste populaties nauwelijks gekleurd. Sommige populaties hebben zwarte vlekken en een gele tekening in de staart- en rugvin. Over het algemeen ontbreekt deze tekening en zijn alleen wat punten in de vinnen aanwezig.
Kweek
De soort is zeer eenvoudig te houden en te kweken en is een echte beginnersvis. De soort is erg vruchtbaar en grote vrouwtjes kunnen grote hoeveelheden jongen werpen. Bij voldoende schuilplaatsen blijven hier altijd veel van over en zwemt er al snel een grote groep van deze vissen in het aquarium. Samenhouden met een soort die kleine vissen op het menu heeft staan, kan dan ook geen kwaad.
Overig
Om hybriden te voorkomen, moet deze soort niet samen worden gehouden met andere soorten uit de genera Limia of Poecilia.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl