Ameca splendens
Miller & Fitzsimons, 1971
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
21 januari 2021
Nederlandse naam
Ameca goodeïde
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
Mannetjes van 7 tot 9 cm, de vrouwtjes kunnen 3 cm groter worden.
Temperatuur
18-23°C. De soort kan ’s zomers buiten worden gehouden en heeft een hoge temperatuurtolerantie. Een koelere periode komt de gezondheid ten goede.
Aquarium
Ameca splendens komt het best tot zijn recht in een eigen aquarium van minimaal 100 cm lengte. In dit aquarium moeten schuilplaatsen aanwezig zijn waar de volwassen dieren zich af en toe uit de groep terug kunnen trekken. Ook de pasgeboren jongen vinden hier dan beschutting.
Verspreiding
Ameca splendens komt voor in de Río Teuchitlán, in de buurt van het gelijknamig plaatsje en verder nog in de Río Ameca. Recentelijk zijn populaties gevonden in de Almoloya bronnen (Magdalena meer stroomgebied) en de El Molino bronnen (Sayula stroomgebied). Bij deze twee gaat het om kleine kwetsbare populaties met weinig dieren. Deze populaties worden als sterk bedreigd of bijna uitgestorven beschouwd. Het schijnt dat in Arizona (USA) een verwilderde populatie leeft.
Bijzonderheden
De grondkleur van beide geslachten is een combinatie van zilver en bruin. Bij een juiste lichtinval, zoals zonlicht, hebben de vissen opvallende iriserende schubben. Over het lichaam loopt een donkerbruine horizontale band waarvan de zichtbaarheid afhangt van de stemming. De mannetjes van deze levendbarende vissen hebben een opvallende geel/zwarte zoom aan hun staartvin, die bij de dominante mannetjes intensief gekleurd is. Verder is de rugvin van de volgroeide mannetjes hoger en is hun aarsvin door middel van een inkeping omgevormd tot geslachtsorgaan. In het aquarium is ook nog een donkerder vorm ontstaan.

Ameca splendens en Xenotoca eiseni waren de eerste goodeïden die in de hobby beschikbaar kwamen en waren door hun bijzondere vorm van levendbarend zijn korte tijd populair. Het zijn echter geen vissen die geschikt zijn voor het gezelschapsaquarium. Vooral bij een hogere temperatuur kunnen ze zich agressief gaan gedragen naar kleinere of kwetsbare mede aquariumbewoners. Samenhouden met grotere stevige soorten, zoals sommige grotere goodeïden, is mogelijk.

Net als de meeste goodeïden voelt Ameca splendens zich het meeste op haar gemak als ze in groep met verschillende leeftijdsgroepen wordt gehouden. De verzorging levert over het algemeen geen problemen op. Regelmatig een deel van het water verversen is echter noodzakelijk.
Kweek
De kweek is eenvoudig. Afhankelijk van hun grootte werpen de vrouwtjes ongeveer eens in de 8 weken maximaal 40 jongen. Deze jongen hebben bij de geboorte een lengte van 12 tot 20 mm en onderaan hun lichaam zijn de eerste twee dagen de trophotaenia (voedselstreng) zichtbaar. Over het algemeen is het niet nodig om de vrouwtjes, voordat ze de jongen werpen, uit de groep te verwijderen. Bij voldoende en gevarieerde voeding eten de volwassen vissen hun jongen niet op.

Wanneer je pasgeboren jongen met een netje uitvangt zullen zij zich op hun zij draaien en doen alsof ze dood zijn.
Voedsel
Het voeren van Ameca splendens mag geen probleem vormen. Ze eten alles, ook vlokkenvoer. Variëren is natuurlijk wel noodzakelijk en net als praktisch alle vissen is af en toe levend voer aan te bevelen.
Overig
Aangezien Ameca splendens al generaties lang in het aquarium wordt gehouden, heeft ze zich aangepast aan deze omstandigheden. Uit onderzoek is gebleken dat de aquariumpopulatie zich anders gedraagt dan vissen die in het wild zijn gevangen. Ze zijn agressiever en besteden minder tijd aan het zoeken van voedsel.

Na al die jaren blijft Ameca splendens echter een aantrekkelijke goodeïde die een ruim aquarium van minimaal 100 cm lengte met enige zonlicht waard is.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden buiten in de vijver worden gehouden.
Literatuur
Geen

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl