Heterophallus echeagarayi
Alvarez, 1952
Heterophallus echeagarayi ♂
Heterophallus echeagarayi ♂
Heterophallus echeagarayi ♂
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
4 mei 2019
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
De vrouwtjes worden ongeveer 4 cm lang, de mannetjes blijven iets kleiner.
Temperatuur
22 tot 27°C. De soort moet niet te koel worden gehouden.
Verspreiding
Afkomstig uit het stroomgebied van de Río Michol en de omgeving van de Laguna de Términos in Campeche, Mexico. Op sommige plekken leeft deze soort in grote scholen.
Bijzonderheden
De drie soorten uit het genus Heterophallus zijn nauw verwant met de vissen uit het genus Gambusia. Het zijn een beetje de kleine rustige neefjes van de Gambusia’s. Hoewel op het eerste gezicht niet opvallend van kleur en tekening wordt bij een nadere bestudering duidelijk dat de visjes als ze in de juiste stemming zijn een interessante tekening hebben. Vooral de lichtblauwe kleur in de staartvin is opvallend.

Dit fraaie visje stond op mijn verlanglijstje toen ik in 2009 in staat was om de soort te vangen. Na enige tijd hadden we deze soort op twee locaties gevangen en van één van de populaties nam ik een groep mee. Helaas stierven enkele exemplaren tijdens de reis en bij thuiskomst bleek ik voornamelijk mannetjes te hebben. Eén van de twee vrouwtjes wierp nog wel tweemaal jongen, maximaal 8 per worp, maar het lukte mij nauwelijks om deze groot te krijgen. Ze waren kwetsbaar en aten slecht. Ook bij de jongen bleken de vrouwtjes sterk in de minderheid en mijn populatie stierf na een klein jaar helaas weer uit. Daarmee lijkt het geen eenvoudige soort te zijn. In de jaren 90 was ook Heterophallus milleri nog aanwezig in de hobby, maar ook deze soort is ook niet wijd verspreid geraakt onder liefhebbers. De enige keer dat ik daar een grote hoeveelheid van zag, was bij wijlen Herbert Stefan in Wenen. Had ik er toen maar een aantal meegenomen.

De soorten uit het genus Heterophallus zijn interessante vissen en de moeite van het houden zeker waard. Het lijken kwetsbare vissen die mogelijk het beste in een grotere groep kunnen worden gehouden. Als ik de kans krijg ga ik het zeker weer proberen.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl