Goodea atripinnis
Jordan, 1880
Goodea atripinnis
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
21 januari 2021
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Atripinnes betekend met zwarte vinnen.
Grootte
De vrouwtjes kunnen 10 tot 12 cm groot worden, de mannetjes blijven iets kleiner.
Temperatuur
De temperatuur moet rond de 20°C liggen. De soort heeft een hoge tolerantie voor de temperatuur en een koelere of warmere periode wordt zonder problemen doorstaan.
Aquarium
Het is een grote aquariumvis die van zwemmen houdt en het is dan ook noodzakelijk om ze in een ruim aquarium te houden. Een lengte van 100 cm is echt minimaal voor deze soort. Enige stroming in het water is wel noodzakelijk. Enkele grote planten kunnen als schuilplaats dienen op het moment dat de vissen zich uit de school terug willen trekken.
Verspreiding
Het is de goodeïde met het grootste verspreidingsgebied en op de meeste plaatsen waar goodeïden voorkomen wordt G. atripinnis ook aangetroffen. In dit gebied leeft de soort zowel in rivieren als meren. Binnen dit grote gebied zijn variaties aanwezig die soms als andere soorten zijn beschreven. Op dit moment wordt de populatie uit het noordelijker gelegen Río Panuco stroomgebied door velen als een zelfstandige soort, namelijk Goodea gracilis, gezien. Door het grote verspreidingsgebied is het één van de weinige goodeïden die niet bedreigd is.
Bijzonderheden
De soort heeft een torpedovormig lichaam met een blauwe glans. De buikzijde is lichter van kleur. De rugvin van de mannetjes is iets groter dan die van de vrouwtjes en de aarsvin van de mannetjes heeft een inkeping. Afhankelijk van de populatie kunnen de vinnen meer of minder zwart gekleurd zijn. Deze tekening heb ik zelf nooit bij deze soort gezien, ik ken ze alleen maar van foto’s.

De verzorging van de soort is eenvoudig. Net als bij de andere goodeïden is het ook bij deze soort noodzakelijk om regelmatig een deel van het water te verversen. Het is aanbevolen om wekelijks minstens 25% van het water te verversen.
Kweek
De kweek is bij een goede verzorging eenvoudig. Elke zes tot acht weken werpen de vrouwtjes langwerpige jongen die een lengte van 1,2 tot 2 cm hebben. Bij de geboorte zijn de jongen gevlekt en is het trophotaenia (voedselstreng) nog zichtbaar. Deze jongen worden door de grote vissen niet opgegeten en kunnen prima in hetzelfde aquarium worden opgefokt.
Voedsel
Het zijn stevige eters die al het aangeboden voer zonder problemen tot zich nemen.
Overig
Deze grote en robuuste vissen zijn niet agressief en het is dan ook goed mogelijk om ze met andere vissen van ongeveer dezelfde grootte die dezelfde eisen aan het aquarium stellen samen te houden. Dit kan prima met andere goodeïden zoals Ameca splendens en Chapalichthys-soorten. Zelf houd ik mijn populatie uit Maravatio al jarenlang samen met groene zwaarddragers. Hoewel het samenhouden van meerdere soorten in één aquarium er vaak toe leidt dat een soort op de lange duur het onderspit delft, gaat dit in dit geval al jarenlang goed. Beide soorten vermeerderen zich prima.
Literatuur
https://www.aquainfo.nl/etymologie-betekenis-van-de-namen/

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl