Heterophallus milleri
Radda, 1987
Heterophallus milleri ♀
Heterophallus milleri ♂
landkaart
Tekst
Marco Goeman & Kees de Jong
Geplaatst
21 januari 2021
Nederlandse naam
Grijalva gambusia
Etymologie
De genusnaam Heterophallus betekent met een afwijkend gonopodium.
Grootte
Mannetjes 3 cm en de vrouwtjes 3,5 cm
Temperatuur
24 -28°C. Het is een warmtebehoevende soort die een lagere temperatuur over een langere periode slecht lijkt te verdragen.
Aquarium
Om een groepje van deze levendige visjes te kunnen houden is een aquarium van minimaal 60x30x30 cm noodzakelijk.
Verspreiding
Río Teapa, Río Tacotalpa Río Grijalva stroomgebied in de Mexicaanse staat Mexico.
Bijzonderheden
Een aantrekkelijk gekleurde soort uit dit aan de Gambusia’s verwante genus. De vissen hebben fraaie bij een juiste lichtinval een pastelkleurig lichaam. De rugvin van de mannetjes is bij de dominante mannetjes fel gekleurd en variabel. Naast een zwarte vlek hebben sommige mannetjes een opvallende witte vlek. De staart is gelig met een stevige gele vlek aan de onderkant. Bij de vrouwtjes en de niet dominante mannetjes zijn de kleuren minder intensief. H. milleri is een scholenvis. Pas als ze in een groepje worden gehouden is het levendige gedrag goed zichtbaar. Als de mannetjes niet achter de vrouwtjes aan zwemmen, zijn ze bezig om hun concurrenten uit de buurt van de vrouwtjes te houden.

De vissen houden zich op in de bovenste waterlagen. Enige stroming wordt gewaardeerd. De vissen zwemmen vaak tegen de stroming in. Beplanting is noodzakelijk om de vissen af en toe de gelegenheid te geven om zich uit de groep terug te trekken. Het zijn vredelievende vissen die samen kunnen worden gehouden met andere rustige aquariumbewoners die zich in de onderste waterlagen ophouden.
Kweek
De soort is niet eenvoudig te kweken. De al eerder genoemde hogere temperatuur en enige stroming is noodzakelijk. De pasgeboren jongen zijn bij de geboorte slechts 8 mm groot en worden door de grotere vissen snel opgegeten. Ook als er veel planten aanwezig zijn maken de jongen niet veel kans om de eerste dagen te overleven. Ze moeten meteen uitgevangen worden of de vrouwtjes moeten tijdig apart gezet worden. Neem hiervoor niet een heel klein bakje, maar geef het vrouwtje voldoende ruimte. Anders is de kans groot dat de jongen te vroeg geboren worden. De grootste worp die wij hadden was elf stuks. Mogelijk kan een vrouwtje tot 20 jongen werpen. Het komt ook voor dat niet alle jongen levensvatbaar blijken. De gezonden jongen eten echter goed en kunnen meteen met klein levend voer en fijn stofvoer worden gevoerd. Als het water regelmatig wordt ververst groeien de jongen snel en zijn na 40 dagen ongeveer 22 mm. Ze kunnen dan bij de grotere vissen in de school worden geplaatst. Wil je ze gericht blijven voeren, dan kun je ze nog even langer apart houden. Ongeveer een maand later zijn ze geslachtsrijp.
Voedsel
Met hun bovenstandige bek pakken ze hun voer van het wateroppervlak. Ze eten alles en hebben een duidelijke voorkeur voor dierlijk voedsel. Dit kan bestaan uit levend voer, maar ook diepvries voer wordt goed gegeten. Fruitvliegjes worden ook zeer graag en gretig gegeten. Bij een volwassen vrouwtje gaan er wel 5 per voerbeurt in.
Overig
Heterophallus milleri is niet erg productief en de vermeerdering vraagt veel aandacht. Bovendien is het de vraag of de soort meerdere generaties in het aquarium is te houden. Eerdere importen verdwenen na enkele generaties weer uit de aquaria. Hopelijk lukt het om deze fraaie soort te behouden, aangezien ze de moeite van het houden zeker waard is.
Literatuur
https://www.fishbase.in/summary/Heterophallus-milleri.html
https://www.aquainfo.nl/etymologie-betekenis-van-de-namen/

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl