Ilyodon furcidens
(JORDAN & GILBERT, 1883)
Ilyodon furcidens ♂
Ilyodon furcidens ♀
Ahuacapan
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Kees de Jong
Geplaatst
3 november 2019
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Grootte
Vrouwtjes tot 12 cm. De mannetjes blijven kleiner.
Temperatuur
17-25°C.
Aquarium
De grote soort heeft een aquarium van minimaal 100 cm lengte nodig waarin naast zwemruimte ook randbegroeiing aanwezig is.
Verspreiding
Deze goodeïde heeft een groot leefgebied in centrale Mexicaanse staten Colima, Michoacán en Jalisco. Enkele rivieren waar ze leeft zijn Ameca, Amería, Tamazula, Cihuatlán en Coahuayana. In dit grote gebied leeft Ilyodon furcidens samen met onder andere vissen uit de genera Poecilia, Xenotoca, Zonistius en Astyanax.
Bijzonderheden
De door zijn gestrekte lichaam aan stromend water aangepaste soort was één van de eerste goodeïden die binnen Poecilia Nederland in het begin van de jaren 80 werd gehouden. We hielden de soort toen onder de naam Ilyodon xantusi. Net als Ilyodon “amecae” wordt deze naam tegenwoordig als een synoniem van Ilyodon furcidens beschouwd. De soorten binnen het genus Ilyodon zijn erg variabel. Discussies over de correcte namen voor de vissen uit deze groep zijn ook nog niet geslecht. Een bekende discussie ging over de verschillen in de breedte van de bek. Uit verder onderzoek bleek echter dat dit verschil geen reden is de vissen in een andere soort te plaatsen.

Het lichaam is bruinig met een lichte buikzijde. In de lengte van het lichaam bevindt zich een uit stippen en strepen bestaande donkere band. Deze tekening is zeer variabel en verschilt bij ieder individu. Bij een juiste lichtinval hebben sommige dieren een blauwige glans. In de vinnen bevinden zich donkere vlekken en vooral bij de jonge mannetjes kunnen de staart en rugvin geel van kleur zijn. Als de vissen ouder worden verdwijnen de kleuren.
Kweek
De kweek is eenvoudig. Grote vrouwtjes werpen rond de 20 jonge per keer. Deze zijn bij de geboorte tussen de 1,5 en 2 cm groot en worden door de grotere vissen nauwelijks bedreigd. De eerste dagen houden de jongen zich nog op tussen de randbeplanting, maar daarna zwemmen ze samen met de grote vissen in het open gedeelte. Een vruchtbare soort waarbij het af en toe verwijderen van het overschot aan vissen noodzakelijk is. In een te vol aquarium hebben de vissen een grote kans om ziek te worden.
Voedsel
Aan het voer worden geen eisen gesteld. Het zijn wel stevige eters die veel voer nodig hebben.
Overig
Het zijn stevige eters en het water moet regelmatig worden ververst.

De vissen zijn niet agressief en kunnen samen worden gehouden met andere grotere soorten.

© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl