Phallichthys fairweatheri
Rosen & Bailey, 1959
landkaart
Tekst
Kees de Jong
Foto's
Zie foto
Geplaatst
8 september 2020
Nederlandse naam
Niet aanwezig.
Etymologie
Niet aanwezig.
Grootte
Vrouwtjes maximaal 5 cm; de mannetjes tot ongeveer 4 cm.
Temperatuur
Rond de 24°C.
Aquarium
Het zijn rustige vissen die het beste tot hun recht komen in een goed beplant aquarium. Een groot aquarium is voor deze soort niet nodig. Een bakje van 40 cm is voldoende.
Verspreiding
De soort leeft in meertjes en stroompjes enkele stroomgebieden in Belize, Guatemala en Mexico. Ze leven daar tussen de planten en komen ook in vervuild zwavelhoudend water voor.
Bijzonderheden
Een soort met de voor het genus Phallichthys kenmerkende hoge lichaam, zwarte band om de rugvin en lang gonopodium. Bij een juiste belichting en gezondheid zijn het aantrekkelijk gekleurde visjes. Op de buikzijde bevinden zich kleine gele vlekken, de achterkant van het lichaam heeft een blauwe glans. De volwassen dieren hebben donkere vlek aan de onderkant van het achterlichaam.

Net als andere soorten levendbarende tandkarpers met een lang gonopodium heeft ook P. fairweatheri geen balts. De mannetjes benaderen de vrouwtjes van achteren en draaien dan hun gonopodium naar voren in een poging om de vrouwtjes te bevruchten. De donkere punt boven de geslachtsopening van het vrouwtje helpt bij het richten.
Kweek
De kweek gaat het beste wanneer er een schooltje met vissen van verschillende grootte wordt gehouden. De kweek lijkt dan beter te gaan. De jongen zijn bij de geboorte 7 mm groot en dienen zich tussen de planten aan het wateroppervlak te kunnen verstoppen. Eendenkroos is hiervoor onhandig, want bij het verwijderen daarvan ook eenvoudig de jongen worden weggevangen en met het kroos worden weggegooid.
Voedsel
Hoewel het alleseters zijn, is dierlijk voedsel in de vorm van levend of eventueel diepvriesvoer noodzakelijk.
Overig
De soort kan het beste in een groep worden gehouden. Soms lijkt het alsof ze enige tijd nodig hebben om te wennen aan het nieuwe aquarium. Een mooi en interessant visje dat ook geschikt is voor een kleiner aquarium.
Vijver
Deze soort kan gedurende de zomermaanden niet buiten in de vijver worden gehouden.
Literatuur
Geen

 

 
 
© 2018-2021 Poecilia.nl All Rights Reserved. Webmaster Marco Goeman
nlenfrdept
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account

X

.

© poecilia.nl